Top
"Dag van huiselijk geweld door studenten Windesheim" | Trabel
fade
4420
post-template-default,single,single-post,postid-4420,single-format-standard,mkd-core-1.5,wellspring-ver-2.7,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-dark-header,mkdf-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

“Dag van huiselijk geweld door studenten Windesheim”

Trabel / Nieuws  / “Dag van huiselijk geweld door studenten Windesheim”

“Dag van huiselijk geweld door studenten Windesheim”

Studentenproject Windesheim Dag van huiselijk geweld

Hoe veilig voel(de) jij je als kind in het gezin? Ben jij opgegroeid in een hele warme en veilige omgeving, waarbij je in het algemeen veel liefde hebt mogen ontvangen? Of heb jij dit als kind juist gemist? Had je misschien meer het gevoel dat je op jezelf was aangewezen? In dit blog bespreek ik het thema: huiselijk geweld. Bij huiselijk geweld is er regelmatig sprake van geweld en agressie. Huiselijk geweld heeft veel negatieve effecten op gezinsleden. Door schaamte of schuldgevoelens kunnen kinderen en/of partners negatief over zichzelf gaan denken. Dat kan leiden tot een negatief zelfbeeld waarbij zij hun zelfvertrouwen verliezen. En dit kan weer allerlei psychosociale problemen veroorzaken zoals depressies, stressklachten en lichamelijke klachten.

Ik beschrijf waarom het lastig is om huiselijk geweld tijdig te herkennen en bespreekbaar te kunnen maken. Vervolgens beschrijf ik een innovatief idee van studenten van het International Honours College van hogeschool Windesheim. Hun idee bevordert het bespreekbaar maken en onder de aandacht brengen van huiselijk geweld.

Huiselijk geweld niet zichtbaar voor anderen

Waarom is het zo lastig om huiselijk geweld in kaart te brengen? Bij een geweldsincident op straat is het voor omstanders zichtbaar. Huiselijk geweld daarentegen vindt plaats achter de voordeur. Vandaar dat het zo moeilijk is om huiselijk geweld te traceren.

Oorzaken waarom huiselijk blijft voortduren

Partners kunnen zich bedreigd voelen als zij aangifte gaan doen. Ook kan het zijn dat ouders of kinderen er vaak niet van bewust zijn dat er sprake is van huiselijk geweld. Ouders kunnen ook tekort schieten in gebrek aan kennis en vaardigheden. Bij een ruzie die niet bedoeld was lopen de spanningen op tot geweldsuitbarstingen. Uiteindelijk zijn de ouders dan in een soort van shock omdat ze de situatie niet onder controle hadden. Ze beloven elkaar dat het nooit meer gebeurt. De eerstvolgende woordenwisseling loopt dan weer uit op een laaiende ruzie. Zo kan huiselijk geweld in dit soort situaties cyclisch terugkomen.

Moeilijk bespreekbaar

Een andere reden is dat het voor veel slachtoffers moeilijk is om het met anderen te bespreken. Je kan je heel erg kan schamen om hulp te zoeken. Helemaal als het gaat over je eigen ouders of andere familieleden. Ook hulpverleners vinden het vaak lastig om in gesprek te gaan over huiselijk geweld, blijkt ook uit onderzoek. Het is dus belangrijk dat het onderwerp huiselijk geweld bespreekbaar wordt gemaakt en uit de taboesfeer wordt gehaald. Want kinderen, partners en/of ouders hebben recht op een veilige woonomgeving! Studenten van het International Honours College van hogeschool Windesheim komen met een oplossing om huiselijk geweld meer onder de aandacht te brengen.

Dag van huiselijk geweld

Pauline, Querine en Kimberly zijn studenten aan het International Honours College van de hogeschool Windesheim in Zwolle. Vanuit hun studierichting Global Project Change Management kregen zij de opdracht om een eigen project op te starten. Zij kwamen met een mooi idee. Het organiseren van een Dag van huiselijk geweld. Op deze manier wilden zij huiselijk geweld meer onder de aandacht brengen. Pauline en Querine hebben mij benaderd voor het verzorgen van een workshop weerbaarheid op deze dag. Door corona was het helaas niet mogelijk om de Dag van huiselijk geweld te organiseren. Maar het draaiboek ligt klaar en wacht op studenten die het stokje kunnen overnemen. Hieronder de uitleg van Pauline, Querine en Kimberly over de Dag van huiselijk geweld

Wij zijn drie studenten van het Windesheim Honours College en hebben vorig semester gewerkt aan een project over huiselijk geweld. Voor ons project moesten we zelf onderzoek doen naar het probleem om te kijken wat er nu precies aan de hand is. Vervolgens zijn we met verschillende organisaties en stichtingen in gesprek gegaan over huiselijk geweld. We hebben o.a. Veilig Thuis, Eigen Kracht Centrale, de politie, en Bijzonder Geweldig gesproken. Tijdens deze gesprekken zijn we veel te weten gekomen over huiselijk geweld en kwamen we erachter dat heel veel mensen eigenlijk niet weten wat het is. Verder kwamen we erachter dat er een dag tegen vrouwen geweld is, en een week tegen kindermishandeling, maar geen dag tegen huiselijk geweld. Huiselijk geweld bestaat uit veel meer dan kindermishandeling en vrouwen geweld. Dit is waarom wij een Dag tegen huiselijk geweld wilden organiseren. Om ervoor te zorgen dat alle onderwerpen besproken worden en iedereen geholpen kan worden. Deze dag zou kennis bijbrengen en bewustwording creëren over huiselijk geweld.

Vervolgens gingen we druk opzoek naar activiteiten voor deze dag. Zo kwamen we uiteindelijk uit bij Albert Schuurmans van Trabel! Via het internet vonden we zijn bedrijf die weerbaarheidstrainingen geeft, wat perfect aansloot bij onze doelgroep en visie! Buiten een weerbaarheidstraining zou het programma bestaan uit workshops, gastlezingen, en een film in de bioscoop. Helaas konden we dit wegens corona niet organiseren voor onze deadline. In plaats daarvan hebben wij een project plan geschreven voor het project team die dit project zou willen/kunnen overnemen! Op het moment zijn wij nog druk bezig met het zoeken naar mogelijkheden om ervoor te zorgen dat deze dag toch nog georganiseerd kan worden! Bent u nou net zo enthousiast als wij? En wilt u ons hierbij helpen? Neem dan vooral contact met ons op: pauline.hoefnagels@windesheim.nl

Workshop weerbaarheid Dag van huiselijk geweld

De workshop weerbaarheid die ik op de Dag van huiselijk geweld zou geven is gericht op kennis en vaardigheden hoe je je weerbaar kan maken tegen grensoverschrijdend gedrag. Centraal binnen de workshop staat het vergroten van je zelfvertrouwen en weerbaarheid. Omdat het op deze dag zou gaan om een brede doelgroep heb ik gekozen voor een aanbod waaraan zowel slachtoffers, als belangstellenden, vrijwilligers en/of professionals deel kunnen nemen.

Thema’s workshop:

  • Wat is weerbaarheid?
  • Wat is agressie en hoe werkt het?
  • Cyclus van huiselijk geweld
  • Herkennen grensoverschrijdend gedrag (fysiek, verbaal, mentaal)
  • Ervaren van toepassen van handelingsstrategieën in de praktijk (o.a. grenzen aangeven fysiek/verbaal)
  • Kracht van positief leren denken via toepassing van verschillende technieken
  • Leren toepassen van ontspanningstechnieken (o.a. ademhaling, mindfulness).

Gezien het korte tijdsbestek waarin de workshop plaatsvindt (2 uur) kan slechts kennisgemaakt worden met de thema’s. Om je technieken eigen te kunnen maken raad ik je aan een training weerbaarheid te volgen.

 

Vind je dit artikel interessant? Wil jij ook werken aan meer zelfvertrouwen en weerbaarheid? Of wil jij als professional je weerbaarheid vergroten? Neem dan contact op via het contactformulier.

 

Share
Albert Schuurmans

Ik ben Albert Schuurmans en heb 20 jaar ervaring als docent in mbo-, hbo- en basisonderwijs (regulier/sbo).Daarnaast heb ik 7 jaar gewerkt met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.Wat opvalt in mijn werk is dat er te weinig aandacht is voor weerbaarheid van professionals, kinderen en jongeren. En dat terwijl onze huidige samenleving steeds meer om een zelfstandige weerbare houding vraagt.De laatste tijd waardeer ik steeds meer de mentale functie van sport. Bewegen maakt mij bewust van mijn basisemoties en dit is nodig om weerbaarder te worden. Ik maak voor iedere klant binnen het onderwijs, de zorg- of hulpverlening weerbaarheidstrainingen op maat.Geen standaard weerbaarheidstraining, maar precies wat jij nodig hebt!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.