Top
Omgaan met agressie | Trabel | Weerbaarheid
fade
4160
page-template,page-template-full-width,page-template-full-width-php,page,page-id-4160,mkd-core-1.5,wellspring-ver-2.7,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-dark-header,mkdf-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Omgaan met agressie

Trabel / Omgaan met agressie

Hoe ga jij om met agressie?

Laatst zag ik in een talkshow een journaliste die vertelde dat zij tijdens haar verslaglegging bedreigd werd door een demonstrant. De centrale vraag waarop men in de praatsessie antwoord wilde hebben luidde: ‘Hoe ga je als journalist om met agressief gedrag?’. Een concrete hulpvraag over professioneel kunnen handelen bij agressie. De discussie die volgde ging over: ‘Wat hadden we moeten doen?’ En: ‘Moeten we dit als journalisten accepteren?’. Helaas kon de hoofdvraag niet worden beantwoord. En dat komt deels doordat er één belangrijke vraag niet aan de journalist werd gesteld namelijk: ‘Hoe voelde jij je op het moment dat je werd bedreigd?’ 

 

(online) Agressie trainingen omgeving Zwolle

Vechten, vluchten verstarren

Een agressie of geweldsincident maakt veel bij je los. Iedereen ervaart dit ook op een verschillende manier. Bij een confrontatiemoment reageert het lichaam van nature om te overleven. Ook wel je primaire reactie genoemd. Deze primaire reacties zijn: vechten, vluchten of verstarren. De laatste wordt ook wel bevriezen genoemd. Het lichaam maakt adrenaline en cortisol aan om de confrontatie aan te kunnen. Bij ‘vechten’ ga je de confrontatie aan. Je geeft bijvoorbeeld duidelijk je grenzen aan. Maar je kan ook overgaan op agressieve uitingen naar de agressor. Denk aan schreeuwen of bedreigen. Bij vluchten wil je de confrontatie niet aan. Je kiest er bijvoorbeeld voor om je mond te houden. Misschien loop je zonder iets te zeggen weg. Bij verstarren raak je in twijfel: ‘Moet ik vechten of vluchten?’ Soms verstijf je letterlijk, je weet niet wat je moet doen. Zo heeft iedereen verschillende primaire reacties bij een confronterend moment. 

Bewustwording en professioneel handelen

Het is belangrijk om je eerst bewust te worden van je primaire reactie en de emoties die daarbij vrijkomen. Vaak gaan we hieraan voorbij. Wanneer je van jezelf weet dat jij in de ‘vechtmodus’ komt als iemand tegen je schreeuwt, kan die houding weer agressie oproepen bij de ander. Agressie roept dan agressie op. Bij een primaire reactie kunnen verschillende emoties loskomen. Zo kun je bijvoorbeeld boos worden, je schuldig voelen of angstig zijn. Neem deze emoties waar zonder te oordelen. Ze zijn er nou eenmaal en behoren tot jouw primaire reactie. Pas als je dit accepteert ben je in staat om (rationeel) je handelingsstrategie te kunnen bepalen. 

Professioneel handelen bij agressie gaat om:

  • bewustwording basisemoties
  • herkennen soort agressie
  • kiezen handelingsstrategie
  • Toepassen handelingsstrategie
  • reflecteren op toepassing

Professionele training voor het omgaan met Agressie

Tips bij het omgaan met agressie

Tip 1: Agressie komt voort uit onmacht

In veel situaties komt agressie voort uit onmacht van mensen. Denk bijvoorbeeld aan cliënten die niet of moeilijk in staat zijn om hun agressie om te buigen naar constructief gedrag. Bedenk dan dat de agressie vaak niet persoonlijk op jou gericht is. Jij kan ze als professional juist ondersteunen.

Tip 2: Word je bewust van je conflicthanteringsstijl

Verdiep je in jouw voorkeuren voor het oplossen van een conflict. Doe bijvoorbeeld een testje via sites op internet. Gebruik dit inzicht om helder te krijgen hoe jij reageert wanneer je onder druk staat.

Tip 3: Train je in professioneel handelen

Train jezelf of je team in kennis en vaardigheden om professioneel te kunnen handelen in situaties van agressie. Hierdoor handel je minder vanuit emoties, maar bepaal jij doelbewust een effectieve strategie.

 

Laagdrempelig en veilige sfeer

Agressie heeft veel impact op iemand, medewerkers of een organisatie. Vandaar dat het trainen van professioneel gedrag het beste werkt in een laagdrempelige, veilige en ontspannen sfeer. Wil jij of jouw organisatie hierbij geholpen worden? Dan kan Trabel je helpen. Het uitgangspunt van Trabel is dat iedereen zich veilig moet kunnen voelen. Vandaar dat de werkvormen hierop zijn afgestemd. Je kunt bij Trabel het volgende verwachten:

  • Agressietrainingen en/of workshop op maat
  • Leuke laagdrempelige afwisseling tussen theorie en praktijk
  • Leren professioneel handelen volgens een effectieve methode
  • Kennis en vaardigheden aanleren door gevarieerde oefeningen
  • Van samen aanleren naar oefenen in rollenspelen met acteur (optioneel)

Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. Oók online trainingen.

Wil jij weerbaarder worden? 

Ben jij geïnteresseerd in weerbaarheidstraining, of wil je meer weten over de mogelijkheden? laat je dan gratis en vrijblijvend terugbellen om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Door dit formulier in te vullen krijg ik een notificatie en bel of mail ik jou terug.

Ja! ik wil dat er contact met mij wordt opgenomen