Top
Sterk met Stress | Trabel
fade
4064
post-template-default,single,single-post,postid-4064,single-format-standard,mkd-core-1.5,wellspring-ver-2.7,mkdf-smooth-scroll,mkdf-smooth-page-transitions,mkdf-ajax,mkdf-grid-1300,mkdf-blog-installed,mkdf-header-standard,mkdf-sticky-header-on-scroll-down-up,mkdf-default-mobile-header,mkdf-sticky-up-mobile-header,mkdf-dropdown-default,mkdf-dark-header,mkdf-header-style-on-scroll,wpb-js-composer js-comp-ver-7.4,vc_responsive

Sterk met Stress

Trabel / Nieuws  / Sterk met Stress
Sterk met stess

Sterk met Stress

Laatst volgde ik een training bij de sportschool. De trainer joeg mij op om harder te fietsen. “Kom op, vechten” riep hij en: “aanvallen …, nog een tandje bij”. Een stemmetje in mij riep dat ik door moest zetten. Je bent een sporter, je vindt deze uitdaging leuk. Niet opgeven riep het stemmetje telkens. Toen hij riep om er nog een tandje bij te doen, deed ik dat natuurlijk. Een paar minuten later werd het mij te veel. Mijn benen verzuurd en ik viel bijna stil. Ik schakelde terug op een lager tempo, voelde veel prettiger aan. Hoe kan het dat ik me zo liet beïnvloeden dat niet ik, maar iemand anders mijn tempo ging bepalen. Dit artikel gaat over beïnvloedingen, de relatie met stress en het verschil tussen gezonde en ongezonde stress.

 

Gezonde stress

Stress is eigenlijk heel normaal. Je hebt stress nodig om net die ene prestatie te kunnen leveren die buiten je comfortzone ligt. De woorden van de instructeur die mij harder deed fietsen of het spelen van een finalewedstrijd, een presentatie voor een onbekende groep of lesgeven aan een nieuwe klas. Je zintuigen geven signalen af aan de hersenen dat er iets spannends gaat gebeuren. Het brein herkent de onveilige situatie en maakt het stresshormoon cortisol aan. Dit hormoon is nodig om de ‘confrontatie’ aan te kunnen gaan. Bij een spannende presentatie voel je daardoor zweet in je handen, je voelt je hart sneller kloppen of je gaat meer bewegen. Deze stress levert je de power om je presentatie goed te kunnen uitvoeren. De spanning die je dan voelt is heel normaal. Je wordt juist sterk door deze stress. Als je na deze stress voldoende ontspant, goede voeding neemt en voldoende slaapt, maar vooral leuke dingen blijft doen, remmen de hersenen de aanmaak van het stresshormoon weer af. Het lichaam herstelt zich zo op een natuurlijke en gezonde manier. Stress is dus niet per sé ongezond. In veel situaties juist nuttig.

 

Ongezonde stress

Wanneer stress langduriger aanhoudt kan het lichaam zich minder makkelijk of niet herstellen. Stress kan dan chronisch worden. Het lichaam blijft stresshormonen aanmaken om de ‘confrontatie’ de baas te willen blijven en is steeds minder geneigd om het stresshormoon af te remmen. Daar komt bij dat je overgevoelig gaat worden voor stressprikkels. Een kleine prikkel kan dan bij jou al een grote stressreactie geven zoals angst of boosheid. Deze stress gaat steeds meer jouw leven en tempo bepalen met veel negatieve effecten: een aanhoudend opgejaagd gevoel, vergeetachtigheid, minder goed kunnen slapen, verhoogde eetlust, negatieve gedachten. Stress is dan ongezond. Een depressie of Burn-out ligt op de loer.

 

Beïnvloedingen

Stress heeft te maken met veel verschillende factoren en is heel persoonlijk. Vandaar dat het zo lastig is om één oplossing aan te dragen om ongezonde stress te kunnen hanteren. Onderzoekers zijn het wel eens over één ding: het bewaren van je kalmte en je innerlijke rust. Iedereen heeft dat in zich. Klinkt simpel, maar waarom is onder druk het bewaren van die innerlijke rust dan zo lastig? Dat komt omdat er zo’n miljoen prikkels per dag jou beïnvloeden. Van slechts een klein percentage beïnvloedingen zijn we ons bewust.

 

Externe en interne prikkels

Beïnvloedingen worden veroorzaakt door prikkels. Externe prikkels bereiken je van buitenaf. Voorbeeld: je leidinggevende vraagt of je nog extra taken kan doen; een mail waarin je een leuk artikel krijgt aangedragen; je collega vraagt of je haar morgen kan vervangen; de BSO belt dat je kind ziek is enz. enz. Interne prikkels komen van binnenuit, dit zijn bijvoorbeeld je gedachten. Uit onderzoek is gebleken dat een mens ongeveer 60.000 gedachten per dag heeft. Dat is zo’n 7 gedachten per 10 seconden. Gedachten kunnen positief en helpend zijn; “Ik ben trots op mijzelf hoe ik dit gesprek heb gevoerd”. Je kunt ook negatieve gedachten hebben; “Het lag aan mij dat het gesprek niet goed liep”. Negatieve gedachten zijn niet-helpend. Wanneer je veel negatieve gedachten als waarheid gaat beschouwen, vermindert dat je zelfvertrouwen. Onder druk ervaar je daardoor bijvoorbeeld meer stress.

 

Aangeleerd patroon

Iedereen gaat verschillend met prikkels om. Van kinds af aan heb je geleerd om aandacht te geven aan prikkels. Je bent eigenlijk geconditioneerd om op prikkels te reageren. In je leven ontwikkel je daardoor een patroon hoe jij het beste reageert op die duizenden prikkels per dag. Dat maakt iedereen ook zo uniek. De één is bijvoorbeeld sneller afgeleid dan de ander, terwijl de ander zich beter kan focussen en zich minder laat beïnvloeden. De komst van de mobiele telefoon heeft gezorgd voor nog meer externe prikkels. Er is uitgezocht dat we zo’n 250 keer per dag de telefoon pakken. Onze hersenen vinden vooral nieuwe prikkels interessant. Je herkent het wel, nog even dat binnenkomende appje lezen, terwijl je eigenlijk een belangrijke klus moet afronden. Een kleine beïnvloeding zul je denken. Maar juist van die kleine beïnvloedingen ben je je vaak niet bewust. Deze kleine beïnvloedingen nemen steeds meer de leiding over jouw werk en leef tempo: je gaat sneller en langer je appjes beantwoorden omdat je even niet bereikbaar was, je leest je laatste mail op je telefoon voor het slapen, je vliegt letterlijk van de ene naar de andere bespreking, je staat je niet toe om een pauze te houden, omdat iemand nog iets met je wil overleggen, je verwijt jezelf niet genoeg te hebben gedaan, je piekert steeds meer over het oplossen van een probleem, enz. enz. Van dit patroon, ben je je vaak niet bewust. Ook niet als het tempo te hoog dreigt te worden. Je hebt namelijk van kinds af aan geleerd om te reageren op prikkels.

 

Omgaan met werkdruk

Het is heel normaal dat je onder druk meer stress ervaart. Zolang jij maar voelt dat je de leiding hebt en zelf het tempo kan bepalen. Je bent dan sterk met stress. In de training omgaan met werkdruk word je getraind om onder druk vanuit jouw eigen innerlijke rust te reageren. Hierdoor blijf je dichter bij jezelf, maak je minder fouten en bepaal jij het tempo waarin je werkt en leeft. Je blijft beïnvloedingen de baas.

 

Bewustwording van oud en nieuw gedrag

In de training wordt een confrontatie met veel prikkels gesimuleerd. Het doel is om je bewust te maken van de wijze hoe jij reageert onder druk en stress. Dit is jouw oude gedrag. De trainer leert je meteen het nieuwe gedrag aan: hoe zorg je ervoor dat je blijft reageren vanuit jouw eigen rust, in jouw tempo en jij de regie houdt over beïnvloedingen.

 

Bewegen en psychofysieke oefeningen

De trainingsvormen bestaan uit bewegen en psychofysieke oefeningen. Zo wordt boksen bijvoorbeeld toegepast als metafoor voor het leven. Bewegen zorgt er voor dat andere delen van je hersenen worden gestimuleerd, geen lange praatsessies dus. Door te bewegen kom je eerder bij jouw basisemoties en word je je sneller bewust van je oude en nieuwe gedrag.

Wil jij ook leren beïnvloedingen de baas te blijven? Wil jij weer regie krijgen over jouw eigen werk en leef tempo? Wil jij (weer) leren onder druk te kunnen reageren vanuit jouw eigen rust? Schrijf je dan in voor de training omgaan met werkdruk. Door de training word jij sterker en kun je beter omgaan met stress. Je ziet snel resultaat. Wat levert een training je op?

  • Bewustwording van je oude gedrag
  • Bewustwording van het nieuwe gedrag
  • Eigen innerlijke rust ervaren
  • Kalmte en rust bewaren onder druk
  • Beïnvloedingen de baas blijven

 

Share
Albert Schuurmans

Ik ben Albert Schuurmans en heb 20 jaar ervaring als docent in mbo-, hbo- en basisonderwijs (regulier/sbo).Daarnaast heb ik 7 jaar gewerkt met mensen met een niet-aangeboren hersenletsel.Wat opvalt in mijn werk is dat er te weinig aandacht is voor weerbaarheid van professionals, kinderen en jongeren. En dat terwijl onze huidige samenleving steeds meer om een zelfstandige weerbare houding vraagt.De laatste tijd waardeer ik steeds meer de mentale functie van sport. Bewegen maakt mij bewust van mijn basisemoties en dit is nodig om weerbaarder te worden. Ik maak voor iedere klant binnen het onderwijs, de zorg- of hulpverlening weerbaarheidstrainingen op maat.Geen standaard weerbaarheidstraining, maar precies wat jij nodig hebt!

No Comments

Sorry, the comment form is closed at this time.